måndag 31 december 2012

Skyltrebus



Den femte september hade jag ett inlägg här på bloggen  med titeln ”Avtryck och intryck”:


Där skrev jag bland annat om någon som kompletterat sin Ej obehörig trafik-skylt med en Ej hästar här-skylt.
Att ha en Ej obehörig trafik-skylt kan jag tänka är helt i sin ordning... men att stoppa ridande är nog mera tvivelaktigt.

Nu i dagarna har det kommit upp ytterligare en kompletteringsskylt med ett intressant budskap. Riktigt välgjord och fin! Troligen uppsatt av någon annan än den som satt upp de två tidigare.

Men jag har lite svårt att förstå riktigt vad den som satt upp skylten menar. Hur tänker vem?

Texten på finska dessutom? Extra klurigt. Genom lexikon har jag översatt och texten lyder:

varoitus = VARNING
lepakko = FLADDERMUS, mies = MAN, KARL
särki = MÖRT
poro = REN

Vad tänker du?

fredag 28 december 2012

Sista dagen på UT





1968 gjorde jag min pyrovecka på Ulricehamns Tidning. Jag gick i 8:an då. Två år senare, 1970, började jag på UT som typograflärling. Idag, fredagen den 28 december 2012, har jag gjort min sista arbetsdag på företaget... med viss reservation:-)

Bakgrund; Tidningsbranschen står inför stora utmaningar. Annonsintäkterna dippar och framtiden är väl inte alldeles lysande. Alla får se om sitt hus för att säkra utgivningen. Detta resulterade, just här och just nu, i att UT:s annonsproduktion flyttades till BT. Jag varslades om uppsägning i augusti och har hängt kvar tills idag.

Drygt 42 år blev det på UT. Och över 6000 editioner har jag varit med om att framställa. Allt finns samlat i tidningsarkivet. Ett synligt bevis på vad jag och mina kollegor sysslat med under åren. Floder av trycksvärta har runnit genom pressarna. Svärta som förmedlat viktiga nyheter från Ulricehamnsbygden. Stora och små.
Det har varit en fantastisk resa. Och det har hänt oerhört mycket spännande. Så'nt jag fått uppleva och fått vara med om att förverkliga.

Förutom arbete med tidningen, dess annonser och innehåll har jag deltagit i en oändling rad av spännande och intressanta projekt. Bland höjdpunkterna är för mig de två reportageböckerna som vi gjorde i början av 2000-talet. Och så UT-filmen så klart. Och specialtidningar, mässor, ett flertal samarbetsprojekt med externa aktörer. Och de reportageinslag som jag haft möjlighet att få publicera. Däribland från Voi i Kenya. Och nu allra senast UT-milen. Jag vill påstå att jag provat de flesta uppgifter som finns på en lokaltidning. Och mer därtill...

Det har varit mer än bara jobbet; en relation... en förälskelse... en livsstil... en passion... en stolthet... ett liv...

Det är, för mig, som en ocean av minnen och upplevelser att ösa ur. Och jag tänker att jag så gärna vill berätta om det. Kanske jag gör det framöver. På nå't sätt. Kanske inte. Vi får se... som man säger när man gärna vill skjuta saker på framtiden... när prioriteringar ständigt stuvas om.

Nå, hur blir livet nu då? Ja, jag kommer att fortsätta med en del korta projekt för tidningen en bit in i framtiden. Förhoppningsvis skall jag också på nya sätt få nytta och nöje av de erfarenheter och kunskaper som jag samlat på mig under åren... eller tvärtom, att andra skall få det! 

Och så skall jag försöka se saker och ting ur nya perspektiv (O Magnell 1975)... en nödvändig men grannalaga uppgift...

Och så när jag ytterligare en förhoppning... att det skall bli ett riktigt, riktigt GOTT NYTT ÅR!

söndag 23 december 2012

Husljus

Hade bestämt att det inte skulle bli nån julgran i år. Men idag före julafton kändes det jättekonstigt. Ingen julgran – ingen julstämning!
Så det blev att ta på mössan och hämta sågen. Knalla upp till skogen och hämta.
Nu lyser den upp stugans stora rum. På bilden ser du hur mycket ljus den ger vid en exponeringstid på 13 sekunder och bländare 4 vid 160 ISO. Förutom granen är det en 15 watts lågenergilampa på knuten som brinner, ett 15 watts fönsterljus på övervåningen och en sjuarmad ljusstake, 21 watt, i ena fönstret...

lördag 8 december 2012

Ljus och värme

Som jag skrev i förra inlägget  har dagen gått i ljusets tecken... och den rundades av med ännu mer ljus i skymningstimmarna...
Ulricehamnsbygdens Lucia gästade Tvärreds kyrka och framförde ett program med titeln ”Lucia i folkton”.
Tillsammans med luciakvintetten koncerterade Anna Mogren och Ida Malkolmsson. Ida bjöd lockrop acapella, spel på kohorn och flöjt. Anna ackompanjerade på violin, nyckalhapa och gitarr. Bland hennes egna nummer märktes Gresapolska (efter Carl Aron Hakberg, född i Ulricehamn 1856). Påpassligt så här i skink- och korvtider!
På det hela taget en stämningsfull lussekonsert med suggestiva inslag... som gav ilningar i tiden...

Mer ljus

Idag har gått lite som i ljusets tecken. Soligt och fint väder. Till och med lite dagsmeja med dripp-dropp från plåttaket uppe i Skog.
Och så har jag haft assistans av precisionshuggare Bodenhem att fälla en yvigt vuxen lind.
Linden har fått nåd år efter år. Det var ett karaktärsträd och det har suttit långt inne att ta beslutet att fälla den.
Men nu är det gjort. Två fina sågstockar blev det och en del ved också.
Avsikten med att offra linden är att ge ett av ängsbackens finaste partier mer ljus, få mer blommor och mer insekter...

söndag 2 december 2012

Dancing Queen

Denna bilden hade tidigare titeln isdans. Blev kanske lite otydligt. Visst ser det ut som ett träd eller en elektrisk urladdning... men också något mer... och hon har fullt av paljetter på sin långa klänning...

Klicka på bilden så syns detaljerna lite bättre...