onsdag 18 januari 2017

Bjornsen, Randall och Svensson


Just nu är det bara två dagar kvar innan World Cup på skidor startar i Ulricehamn. Under helgen brakar den lös… DEN STORA FESTEN! Ulricehamn står då inför den historiskt största händelsen sedan slaget på Åsundens is. Den bataljen utspelades den 19 januari 1520. Ja, precis!!! Det är nästan på dagen 497 år sedan! Det var 19 januari 1520 som den danska hären mötte den svenska nere vid Skottek. Öga mot öga. Med 10.000 man på var sida. Inalles 20.000 man.
Svenskarna förlorade både slaget och sin härförare. Sten Sture d:y dog i en släde på Mälaren när han flyende var på väg mot Stockholm. Utgången av slaget fick långtgående konsekvenser för den politiska utvecklingen i Sverige.
Inför helgens ”big battle” kommer Ulricehamn att invaderas av styrkor från 26 skidnationer i hela världen… Ryssland, USA, Island, Canada, Japan, Australien… jodå… danskarna är här denna gången också!
Striden om de åtråvärda titlarna kommer att bevittnas av en publik på över 20.000 själar vardera dagen. Fullt jämförbart med händelsen 1520 alltså. Fast den varade ju bara en dag. Men nu som då – arenan består av fruset vatten.
Nu återstår att se om vår lokala fighter Hanna Falk blir firad som drottning i hemmaterritoriet. Många hoppas. Jag också! Det är ju ändå hon som på nåt sätt släpat hit hela cirkusen. Vi håller tummarna!

Idag har jag rekognoscerat i Sanatorieskogen (det som är kvar av den). Tillsammans med min egen ”lokalgudie”, vännen och forna kollegan Lars-Olof utforskades publikvägarna kring hela spårområdet. En nätt fyratimmarspromenad inklusive fikapaus. I dimman kunde vi skönja hur skidåkare bekantade sig med banans alla krumbukter. Och vid den allra tuffaste passagen, den branta backen vid Ryckåsen, fick vi närkontakt med ett par toppåkare ur den amerikanska damtruppen – Sadie Bjornsen och Kikkan Randall.
Med några snabba klipp tog de den tunga backen och kostade samtidigt på sig ett leende. De körde på lust och glädje… helt uppenbart. Elementära ingredienser för att utveckla gränslös motivation…
Världscupstävlingarna har föregåtts av ett enormt arbete på många plan. Nya banstäckningar, bredare spårområden, nya vattendammar för konstsnöframställning, byggnader, läktare… you name it… Allt har skalats upp från idé till modell till full skala.
Naturligtvis är allt detta ett fullständigt vansinne på alla plan. Men det är också ett spännande arrangemang som sannolikt kommer att skapa sammanhållning och grogrund för nya idéer om framtida möjligheter i vår lilla kommun.
Och säkert blir skiddagarna ett evigt minne för alla som får uppleva dem på nära håll.
Minst lika bestående som slaget på Åsundens is 1520…


Ny på listan idag:
Sidensvans (39)

2 kommentarer:

  1. Härlig betraktelse över nu och då!

    SvaraRadera
  2. Underbart häftig jämförelse! Och slutklämmen om vad detta arrangemang kan innebära för kommunen är pricken över i:et.

    SvaraRadera